Reparil Dragées

Účinnou látkou prípravku je escín získavaný z plodov pagaštana konského. Má vplyv na napätie žilovej steny a priepustnosť kapilár (drobných ciev). Avšak v porovnaní s rutínom má podľa medzinárodných odporúčaní na symptómy chronického žilového zlyhávania o niečo horšie zmapovaný účinok. Jeho nevýhodou je i dávkovanie - 3 tabletky denne v udržiavacej dávke. Jedno balenie vydrží len na 13 dní a cena zaraďuje tento prípravok medzi tie najdrahšie z hodnotených prípravkov.

Účinnosť:
Výrobca: Mylan IRE Healthcare Limited (držiteľ rozhodnutia o registrácii)
Zloženie: escín 20 mg
Indikácie: Liečba porúch žilovej funkcie končatín, varixy, tromboflebitída, vred predkolenia
Ďalšie použitie: lokalizované opuchy, bolestivé vertebrálne syndrómy, krčná a bedrová diskopatia, traumtatické opuchy, profylaxia a liečba pooperačných opuchov, podporná liečba zápalu šľachových pošiev
Kontraindikácie: Liek sa nesmi užívať v prvých troch mesiacoch tehotenstva. Liek sa nesmie užívať pri precitlivelosti na escín alebo pomocné látky obsiahnuté v lieku. Liek sa nesmie užívať pri závažnej poruche funkcie obličiek, u pacientov so sklonom k trombóze a u pacientiek, které užívajú hormonálnu steroidovú antikoncepciu.
Velkosť balenie: 40 dražé
Cena za balenie: 8,8 EURCeny prípravkov sme zistili na základe údajov z online lekární Benulekaren.sk, Pilulka.sk, Mojalekaren.sk. za január 2021 a následne sme vytvorili ich priemer.
Cena za dennú dávku: 0,66 EURNa posúdenie cenovej efektivity slúži cena dennej dávky v eurách. Tá sa vypočíta na základe pomeru medzi celkovou cenou balenia (EUR) a počtom dní užívania prípravku. Počet dní užívania je stanovený na základe udržiavacej dávky podľa SPC.
Dávkovanie: 3 až 6 dražé denne (podľa indikácie), 3 dražé u chronickej žilovej nedostatečnosti (udržiavacia dávka)
Balenie vystačí na: 13 dní (udržiavacia dávka)