Cilkanol 300 mg 30 kapsúl

Cilkanol obsahuje molekulu troxerutín, na ktorú medzinárodné autority nazerajú ako na molekulu, ktorá sa svojim účinkom vyrovná oxerutínu a prisudzujú jej rovnakú kvalitu a silu odporúčania. Preto sa Cilkanol účinkom vyrovná víťazovi tejto kategórie – Venorutonu. Jeho nevýhodou je vyššia cena a užívanie 2 toboliek denne ako udržiavaciu dávku na rozdiel od jednej tabletky v prípade víťaza tejto kategórie.

Čo sa týka zloženia, aj v tomto prípade ide o triedu derivátov rutínu. Troxerutín je súčasťou štandardizovanej zmesi hydroxyethyl derivátov rutínu, tzv. oxerutínov. Táto zmes pozostáva z piatich derivátov, hlavnou zložkou je však troxerutín. Medzinárodné odborné odporúčania sa pozerajú na prípravok ako na oxerutíny a preto má tú istú silu odporúčania a kvalitu dôkazov.

Účinnosť:
Výrobca: Zentiva, k.s. (držiteľ rozhodnutia o registrácii)
Zloženie: troxerutín 300 mg
Lieková forma: kapsule
Indikácie: Chronická žilová nedostatočnosť varikózneho alebo posttrombotického pôvodu; subjektívne ťažkosti s hemoroidmi.
Ďalšie použitie: miestne opuchy, napr. posttraumatického a lymfatického pôvodu, poruchy odolnosti kapilár, najmä pri vaskulárnych purpurách (krvácanie do kože) a mikroangiopatiách (diabetická retinopatia - poruchy zraku u diabetikov)
Kontraindikácie: precitlivenosť na liečivo alebo ktorúkoľvek zpomocných látok (viď príbalový leták), tehotenstvo, dojčenie. Nepodáva se deťom do 15 let.
Velkosť balenie: 30 kapsúl
Cena za balenie: 6,8 EURCeny prípravkov sme zistili na základe údajov z online lekární Benulekaren.sk, Pilulka.sk, Mojalekaren.sk. za január 2021 a následne sme vytvorili ich priemer.
Cena za dennú dávku: 0,45 EURNa posúdenie cenovej efektivity slúži cena dennej dávky v eurách. Tá sa vypočíta na základe pomeru medzi celkovou cenou balenia (EUR) a počtom dní užívania prípravku. Počet dní užívania je stanovený na základe udržiavacej dávky podľa SPC.
Dávkovanie: 2 až 3 kapsuly denne (vyššia dávka na začiatku liečby), 2 denne u chronickej žilovej nedostatočnosti
Balenie vystačí na: 15 dní (udržiavacia dávka)